بازخبر / از بندرعباس به نقل از روابط عمومی منطقه آزاد قشم، حمیدرضا مؤمنی با اشاره به طرح بیابانزدایی جزیره با کاشت گونههای بومی و غیربومی اظهار داشت: تیم علمی طرح سرسبز کردن جزیره قشم متشکل از نیروهای ایرانی داخل و خارج کشور پس از دو سال کار تحقیقاتی و کاشت گونههای بومی و غیربومی در گلخانه و فضای باز جزیره قشم به نتیجه مثبت اجرای این طرح دست یافتند.
وی ادامه داد: پیشگیری از توسعه بیابانزایی و فرسایش خاک، استفاده از گونههای رونده برای خوراک دام و توسعه فضای سبز مهمترین ویژگیهای کاشت گونههای ویژه در شرایط آب و هوایی جزیره قشم است.
به گفته مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم، برای سرسبز کردن جزیره که در فاز اول آن از فرودگاه تا شهر قشم اجرا خواهد شد از چند گونه بومی و بیش از ۱۰ گونه غیربومی که در مقابل شوری زمین و شوری آب مقاوم هستند استفاده خواهد شد.
وی با اعلام اینکه در دوران تحقیقات علمی میزان شوری آب دریا روی این گونهها تا دو برابر افزایش یافت، افزود: خوشبختانه همه گونههای تحت تحقیقات علمی مقاومت خود را در این آزمون نشان دادند و این اتفاق برای توسعه فضای سبز قشم بسیار مهم و ارزشمند است.
مؤمنی بیان داشت: گونههای درختی و رونده این طرح که موجب سرسبزی بیابانها میشوند پیش از این در شرایط آب و هوایی مشابه قشم بهویژه در کشورهای عربی همسایه ایران و نقاط مختلف دنیا به خوبی عمل آمده و موجب سرسبزی مسیرهای بیابانی شده است.
وی در ارتباط با چگونگی آبیاری این گیاهان اعلام کرد: آب مورد نیاز این طرح طی ۲ تا ۳ ماه اول از طریق تانکر تامین میشود و بارندگیهای پراکنده زمستان و بهار قشم هم بخش مهمی از نیاز این گیاهان به آب را تأمین میکند.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم گفت: بخش رونده گیاهی این طرح در یک دوره زمانی ۲ تا ۳ ماهه سطح زمین را همانند چمن کاری سرسبز میکند اما بخش درختی آن به تناوب گونههای مختلف بین ۳ تا ۸ سال به شرایط مطلوب رشد میرسد.
وی ادامه داد: گونههای رونده طرح سرسبز کردن قشم علاوه بر کاهش نمک موجود خاک برای خوراک دامهایی نظیر شتر بسیار مفید است.
مؤمنی در زمینه تأثیر کاشت این گیاهان بر روی شرایط آب و هوایی قشم تصریح کرد: پس از رشد درختچهها و ارتفاع گرفتن آنها از دوره ۶ تا ۸ سالگی، محوطه کاشت این گیاهان تا ۱۰ درجه کاهش مییابد.
وی از بررسیهای علمی تیم تحقیقاتی این طرح برای تولید محصولات گلخانهای از طریق کاشت آبی در قشم شامل گوجه فرنگی، توت فرنگی، خیار، بادمجان، انواع صیفی جات و سبزیجات خبر داد و افزود: ۲۷۰ هکتار زمین در سه منطقه قشم برای تولید این محصولات پیشبینی شده و سرمایهگذاران میتوانند با طی کردن مراحل قانونی در زمینه تولید این محصولات و صادرات آن به خارج از کشور اقدام کنند.
جزیره قشم با یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع وسعت بهعنوان بزرگترین جزیره خلیج فارس با اجرای این طرح و سرسبز شدن جزیره با توجه به پتانسیلهای فراوان گردشگری در این منطقه میتواند به توسعه صنعت گردشگری قشم کمک کند.