محققان یکی از شرکتهای دانشبنیان فضایی با طراحی و ساخت دو ماهواره «هدهد» و «کوثر» توانستند در ساعت ۲ و ۴۸ دقیقه بامداد امروز سهشنبه، ۱۵ آبان این دو ماهواره را با موفقیت از پایگاه روسیه به مدار ۵۰۰ کیلومتری تزریق کنند.
در این پرتاب ۵۳ ماهواره همراه فضاپیمای سایوز است که دو مورد از این ماهواره مربوط به ماهواره های ایرانی هدهد و کوثر است.
این ماهواره ها با نسخه ۲.۱B سایوز همراه هستند که تاکنون ۱۹۰۰ پرتاب را داشته است.
کاربرد این منظومه ماهوارهای که با عنوان دو نما از آنها یاد میشود ، در جنگلداری و حفاظت و پایش محیط زیست با تصاویر ماهوارهای است. منظومه ماهواره ای دونما با ارائه دادههای دقیق ماهوارهای به حفاظت پایش محیط زیست با تصاویر ماهواره ای و زیستبومهای طبیعی کمک میکند. به این ترتیب که این ابزار با شناسایی تغییرات در پوشش گیاهی، پایش منابع آب، جلوگیری از جنگلزدایی و ارزیابی آسیبهای ناشی از بلایای طبیعی، مدیران و کارشناسان را در حفظ زیست بوم یاری میدهد.
علاوه بر این، دادههای منظومه دو نما میتواند برای مدیریت منابع حیات وحش، بهبود برنامههای احیای جنگلها و پیشبینی تغییرات زیستبومی مورد استفاده قرار گیرد.
حفاظت از جنگلها و زیستبومهای طبیعی و حفظ این نعمات برای نسل های آینده وظیفه ملی ما است. برای عمل به این وظیفه، ما نیازمند دادههای دقیق و مداوم برای نظارت بر تغییرات محیط زیستی هستیم. منظومه دو نما، با قابلیت جمعآوری دادههای ماهوارهای با وضوح بالا، نقش مهمی در جنگلداری هوشمند و پایش محیط زیست با تصاویر ماهوارهای ایفا میکند. این منظومه به مدیران حفاظت از محیط زیست و فعالان حوزه جنگلداری کمک میکند تا از دادههای ماهوارهای برای جلوگیری از تخریب منابع طبیعی و پیشگیری از مخاطرات زیستمحیطی بهرهبرداری کنند.
شناسایی تغییرات در پوشش گیاهی
یکی از اصلیترین کاربردهای پایش محیط زیست با تصاویر ماهوارهای، شناسایی تغییرات در پوشش گیاهی است. با استفاده از تصاویر ماهوارهای با وضوح بالا، دادههای زمانبندی شده مربوط به شاخصهای گیاهی مانند شاخص نرمالشده تفاوت پوشش گیاهی (NDVI) میتوانند تغییرات جزئی در تراکم و سلامت پوشش گیاهی را در بازههای زمانی کوتاه شناسایی کنند؛ درست مانند سامانه فضایش. فضایش این امکان را به نهادهای نظارتی میدهد تا به سرعت نسبت به کاهش تراکم جنگلها و یا تخریب پوشش گیاهی واقف شوند و اقدامات لازم را در مراحل اولیه انجام دهند.
مدیریت منابع آب در جنگلها و پایش محیط زیست با تصاویرماهوارهای
در مدیریت جنگلها، کنترل منابع آب اهمیت حیاتی دارد. دادههای ماهوارهای ضبط شده توسط منظومه دونما میتوانند برای تحلیل تغییرات منابع آب در زیستبومهای جنگلی مورد استفاده قرار گیرند. این دادهها میتوانند به پیشبینی خشکسالیها و ارزیابی تأثیرات تغییرات آب و هوایی بر منابع آبی کمک کنند.
مدیران محیط زیست میتوانند از این دادهها برای بهبود استراتژیهای مدیریت منابع آبی در مناطق جنگلی بهرهبرداری کرده و از تخریب زیستبومهای حساس جلوگیری کنند. برای مثال تصاویر ماهوارهای از دریاچه ارومیه در سالهای متمادی میتواند کارشناسان را از وضعیت این دریاچه، آگاه و کمک کند تا اقداماتی در جهت بهبود وضعیت پیشآمده صورت گیرد.
پایش ماهوارهای و جلوگیری از جنگلزدایی
جنگلزدایی یکی از بزرگترین تهدیدها برای زیستبومهای طبیعی است. دادههای بهدستآمده از تصاویر ماهوارهای منظومه دونما میتوانند به طور مداوم تغییرات در سطح جنگلها را پایش کنند. با استفاده از الگوریتمهای تحلیل تصاویر میتوان بهسرعت مناطقی را که در حال تخریب هستند، شناسایی کرد و با اتخاذ تصمیمات پیشگیرانه، جلوی ادامه روند تخریب را گرفت. این فرآیند با سنجش خودکار و پردازش سریع دادهها، امکان واکنش به موقع و مؤثرتر را فراهم میکند. فرض کنید ورود سموم کارخانجات در آب مورد نیاز گیاهان باعث تخریب پوشش گیاهی در ناحیهای بهخصوص شود؛ در این شرایط پوشش گیاهی در آن ناحیه دچار تغییرات میشود و این تغییرات در تصاویر ماهوارهای از طریق مقایسه بازههای زمانی مختلف قابل تشخیص و مشاهده هستند.
نظر شما