بازخبر ،در دنیای امروز ما سینما بهعنوان رسانهای بسیار تأثیرگذار در عرصههای مختلف شناختهشده است و میتوان تأثیر سینما را در عرصههای مختلف فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی مشاهده کرد .
خوشبختانه بیشتر کسانی که این روزها در عرصه سینما و عرضه فیلم فعالیت دارند افرادی با اتکا به دانش و تجربه سینمایی میباشند، فیلمسازان نیز با خلق آثار خلاقانه خود باعث ایجاد تغییراتی شگرف پیرامون خود و لایههای مختلف جامعه شدهاند که بسیار امیدوارکننده است و قطعاً آینده سینمای فیلم در کشور ما از چشمانداز بسیار بالایی برخوردار خواهد بود و افق بسیار روشنی را در بر خواهد گرفت .
۲۱ شهریورماه روز ملی سینما بهانه خوبی است تا به بررسی وضعیت حال حاضر سینما در هرمزگان پرداخته شود به همین علت با فعالین این عرصه در هرمزگان گفتوگوهایی را صورت دادیم.
رئیس انجمن سینمای جوان دفتر هرمزگان در گفتوگو با ایسنا، منطقه خلیجفارس، عنوان کرد: دفتر سینمای جوان هرمزگان از سال ۶۳ فعالیت خود را آغاز کرده و تنها دفتر این انجمن در استان واقع در بندرعباس است.
فروزان کهوری نژاد افزود: شهرستانهای مختلف استان استعدادهای فیلمسازی خوبی دارند و راهاندازی شعبات مختلف این انجمن در دیگر شهرستانهای استان ضروری است که اگر مسئولین جدیتر به این قضیه نگاه کنند این امکان دور از دسترس نخواهد بود.
وی ادامه داد: در حال حاضر این انجمن در استان دارای صد عضو فعال است که به دلیل نبود بودجه فعالیتها کاهشیافته است.
این مسئول سینمایی با اشاره به اینکه آخرین جشنواره عکس و فیلم اردیبهشت سال ۱۳۹۳ برگزارشده است بهعنوان هشتمین دوره این جشنواره برگزارشده است، تصریح کرد: جشنواره عکس و فیلم اردیبهشت از چارت اصلی خارجشده است و همچنان بدهیهای مالی آن جشنواره تسویه نشده است.
وی بابیان اینکه چهار سال است فعالیتهای انجمن سینمای جوان دفتر هرمزگان به دلیل کمبود بودجه رکود داشته است، افزود: بااینوجود پارسال ۹ فیلم تولیدی اعضای دفتر در المپیاد فیلمسازی کشور شرکت کرد.
کهوری نژاد بیان کرد: در بندرعباس ۶ ماه اول سال به دلیل گرما کار فیلمسازی سخت است و پیشنهاد ما به فیلمسازان عضو بیشتر تمرکز بر متن فیلمنامه در این مدت است.
وی ادامه داد: آموزش درزمینه های مختلف فیلمسازی و برگزاری اردو از اهم کارهای صورت گرفته اخیر انجمن است.
رئیس انجمن سینمای جوان دفتر هرمزگان بابیان این نکته که کاربرد مدرک سینمای جوان کمتر از مدرک فنی و حرفهای و دانشگاهی است، افزود: با توجه به وجود آموزشگاههای مختلف آزاد سینمایی یکی از مزایای کلاسهای انجمن سینمای جوان هزینه کمتر نسبت به این آموزشگاهها است.
کهوری نژاد تصریح کرد: ایجاد چند دفتر انجمن سینمای جوان در استان هرمزگان، تهیه تجهیزات فنی سینمایی بهروز در دفتر انجمن توسط مسئولین زی ربط، بالا رفتن سطح کیفی و کاربردیتر شدن مدرک پایان دوره سینمای جوان و توجه و حمایت جدیتر اداره ارشاد به انجمن سینمای جوان از اهم موضوعاتی است که امیدواریم هر چه زودتر برای این انجمن شرایطش محیا شود.
وی در پایان وعده داد که خبرهای خوب سینمایی استان درراه است و بهزودی شاهد فعالیتهای مناسبی در این زمینه خواهی بود
یک هنرمند نمایش در گفتوگو با ایسنا، منطقه خلیجفارس، بیان کرد: فکر میکنم نسل آقای بنیهاشمی و محمد عقیلی و منصور نعیمی نسلی بودند که همراه با ترانهسرایی و موسیقی ابراهیم منصفی و چندین فرد دیگر که در آن دوره فعالیت میکردند موجی از هنر را برای هرمزگان به ارمغان آوردند.
مجید جمشیدی عنوان کرد: بعد از انقلاب و جنگ به دلیل حساس بودن هنر تا مجدد ساختار هنری شکل گیرد وقفهای ایجاد شد که آقای گرمساری و همدورههایش شروع به فیلمسازی کردند که در نوع خودش قابلتقدیر و قابلستایش است و بعد از آقای گرمساری به دلیل کمی فیلمساز کم داریم و به ازلحاظ کیفیت هیچیک به کارهای آقای بنیهاشمی نمیرسد بهطوریکه هنوز هم میشود کارهای بنیهاشمی را دید و تصاویر خاصی را به صحنه کشید که در ایران شاید بینظیر باشد.
وی تصریح کرد:در سینما ماندگاری وجود دارد اما در نمایش شاید کمتر این ماندگاری وجود داشته باشد، اندیشه و پشتکار فیلمسازی کم شده است اگرنه تجهیزات نسبت به قبل خیلی بهتر است.
جمشیدی با اشاره به این نکته که در حال حاضر فیلمسازها افزایشیافتهاند ولی کیفیتی را مانند قبل نداشتیم افزود: دانشگاه فرهنگ و هنر در این امر بسیار تأثیرگذار بوده که نتایج آن را در آینده شاهد خواهیم بود.
این هنرمند ادامه داد: علم در کنار تجربه خیلی میتواند تأثیر داشته باشد، درگذشته شاید این علم را نداشتند ولی خیلی ویژه با بدنه سینمای ایران را میساختند.
وی همچنین در خصوص تئاتر اینگونه بیان کرد: در تئاتر به طبع رشد داشتیم و بهاینعلت است که یک گروهی از کارگردانان تئاتر در این زمینه تحصیل کردند و دانش خود را با دیگر کارگردانان این عرصه به اشتراک گذاشتند و به همین دلیل است که نمایشهای هرمزگان بیشتر در سطح ملی است.
مجید جمشیدی افزود: بهجرئت می توانم بگویم وقتیکه مازندرانیها در کشتی بااستعداد هستند یا خوزستانیها در فوتبال هرمزگانیهای در هنر بسیار بااستعداد هستند و این قضیه در این نکته که همیشه در سطح اول ملی در تئاتر شرکت داشتیم نمایان است.
این کارگردان تئاتر در خصوص استقبال مردم از نمایش و سینما اینگونه توضیح داد: دلیل فروش بالای بعضی فیلمهای سینما در بندرعباس به علت بلیت رایگان ای است که به قشرهای مختلف میدهند و به عقیده من تماشاگر در بندرعباس تفاوت آنچنانی نمیکند و در تئاتر هم نمایشهای من همه بااینکه درام یا تراژدی بوده ولی استقبال خوبی را در پی داشته اما نباید فراموش کنیم ازآنجاییکه جامعه ما بیشتر جامعه غم داری است نمایشهای طنز هم استقبال خوبی را در پی دارد و مردم نیاز به شادی دارند و نمیتوان گفت مطلقاً از طنز استقبال بیشتر میشود.
یک فعال فرهنگ و هنر در گفتوگو با ایسنا، منطقه خلیجفارس، عنوان کرد: موسیقی یار جدانشدنی سینما است و سینما را نجات داده بهطوریکه همواره بعد از صدادار شدن فیلمها همراه آن بوده است.
کیانوش جهانبخش ادامه داد: وقتی سینمای جامعه رشد کند همه جوانب را باید ببینیم، آنچه سینمای ایران را مطرح کرده چهره نبوده بلکه فیلمهایی است که از سینمای ایران در جشنوارهها برحسب محتوا رتبه میآورد است.
وی روزهای خوبی را برای سینمای ایران و سینماگران هرمزگان آرزو کرد و تصریح کرد: سینماگران هرمزگان از چارچوب اندیشه و تفکر خارج نشدهاند و چهرههای خوبی در هنر حال حاضر هرمزگان وجود دارد، نسل امروز هنر هرمزگان نسل فرهیختهای است بهطوریکه خیلی فراتر از زمان خودش در همه حوزهها فعالیت دارد و این خیلی خوب است که هرمزگان بافرهنگ و هنرش شناخته میشود.
رئیس انجمن موسیقی هرمزگان عنوان کرد: اکثر هنرمندان بزرگ در چندین هنر دست دارند و امروز نمیشود به هنر یک بعدی نگاه کرد بلکه باید نگاه یکبعدی به پیرامون جهان را حذف کرد، شاید درگذشته با این مثال میگفتند بهتر است یک چاه به عمق ۱۰۰ متر باشد تا اینکه یک دریاچه به عمق یک وجب ولی امروزه باید در مورد همه حوزهها دانش داشت و در یک یا دو مورد از آن جامع و کامل دانست.
وی افزود: یقیناً کسی که وارد سینما میشود اگر به عکاسی و موسیقی اشراف نداشته باشد توفیقی ندارد و اگر مطالعات علوم سیاسی، اقتصادی، روانشناسی، نداشته باشد اظهارنظرش اظهارنظر مفید فایدهای نیست و قطعاً نمیتواند آدم اثربخش و ماندگاری باشد.
جهانبخش با توصیه به افرادی که وارد حوزه هنر میشوند بر این نکته که اشراف به بسیاری از مسائل داشته باشند و حتی حوزه سیاسی را بشناسند تصریح کرد: درهرصورت یکی از رسالتهای هنرمند این است که نیازهای خودش را نسبت به جامعه با دیدگاه خودش مطرح کند و به مردم آگاهی ببخشد.
یک فیلمساز هرمزگانی که چندی است به عکاسی روی آورده است در گفتوگو با ایسنا، بابیان اینکه فیلمساز بودنم به نوع نگاهم در عکاسی تأثیر بسزایی داشته است، خاطرنشان کرد: هر دو مقوله عکس و فیلم سختی کار خود را دارد و هر دو جذاب است و هیجان دارد.
مرتضی نیک نهاد با اشاره به اینکه نوع رسانه اهمیت ندارد بلکه ایده به رسانه پروبال میدهد، خاطرنشان کرد: شاید این ایده گاهی در فیلم و گاهی در عکس نمایش داده شود پس برای من نوع رسانه اهمیت ندارد.
این هنرمند هرمزگانی خود را مقید و در قل و زنجیر در بحث عکس و فیلم ندانست و عنوان کرد: یک روز تشخیص میدهم ایده را در عکس ارائه دهم و روزی در فیلم و به دلیل اعتقادی که به تواناییهای خوددارم بهطور حتم خود را در حوزه خاصی حبس نمیکنم.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر هیچ برنامهای برای فیلمسازی ندارم، اضافه کرد: زمانی فیلم خواهم ساخت که خود تهیهکنندگی آثارم را انجام دهم زیرا هنری که دنبال میکنم، مستقل و جدا از منابع دولتی است و باید برای رسیدن به این هدف صبر کنم.
کارگردان فیلم داستانی «برف در بندرِ عباس آقا» در پایان ظهور پدیدههای جوان کارگردانی در سینمای ایران با سخت فیلمهایی همچون ایستاده در غبار و ابد و یک روز، بیان کرد: حضور این پدیدهها بارقههایی از ورود یک موج تازه و نگاه نو در جامعه ایجاد کرده است و در حال حاضر زمان برداشت دهه شصتیهاست و به نقطهای در سینما رسیدهایم که این نسل جوان در حال ارائه جسورانه آثارشان هستند زیرا در این سالها این نسل فقط کارکرده و کار و الان زمان دیده شدن است.
مدیر تنها سینمای بندرعباس در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با ابراز نارضایتی از استقبال کم مردم بندرعباس از سینما، عنوان کرد: متأسفانه مردم این روزها استقبال بسیار کمی از فیلمها دارند و حتی برخی روزها که فیلم خوبی همروی پرده است فروش بلیت خوب نیست.
احمد حامدی ادامه داد: فیلمهای بندرعباس را همزمان با تهران اکران میکنیم، اما متأسفانه برای رفتن به سینما در این شهر فرهنگسازی خوبی انجامنشده است.
وی ضعف در اطلاعرسانی و تبلیغات شهری را یکی از دلایل استقبال کم مردم از فیلمها در بندرعباس دانست و افزود: درحالیکه شهر بندرعباس بسیار توسعهیافته خواستار این هستم که در نقاط پرتردد شهر فیلمهای روی پرده از طریق تابلوهای تبلیغاتی به مردم معرفی شوند.
حامدی در پایان با گلهمندی از مسئولین و اهالی رسانه گفت: تنها فقط زمانی که مناسبتی مانند روز سینما فرابرسد همه به یاد سینما میافتند و از سینما و مشکلاتش یاد میکنند، درصورتیکه سینما نیاز به حمایت همهروزه دارد و رسانهها باید با امکانات در اختیار خود بیشتر این صنعت هنری را یاری کنند.
گزارش از محمد ذاکری نژاد، خبرنگار ایسنای منطقه خلیجفارس